U kunt niet meer aanmelden

Highlights uit de nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas

Prof. Dr. Liesbeth van Rossum

Hoogleraar Obesitas en Stress

Ga terug

Geplaatst op: 05-02-2024

Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Overgewicht en obesitas hebben een negatieve invloed op de volksgezondheid, zorgkosten en arbeidsparticipatie. Als we niets doen, is voorspeld dat dat percentage in 2040 oploopt naar bijna 60%. Met als gevolg nog meer aan overgewicht-gerelateerde ziekten als hart- en vaatziekten, kanker, depressie, auto-immuunziekten én verminderde arbeidsparticipatie.

Ongezonde leefstijl wordt vaak gezien als enige oorzaak van overgewicht of obesitas. Leefstijl speelt vaak een belangrijke rol maar is zeker niet de enige oorzaak. Sociaaleconomische of psychische problemen, medicijngebruik (medicijnen met gewicht, verhogende werking), hormonale oorzaken en soms medische ziekten zijn allemaal belangrijke oorzaken die bijdragen aan obesitas of obesitas in stand houden. Daarom is maatwerk en een betere verbinding tussen het bestaande aanbod van zorg of hulp binnen zowel het (para)medisch domein als het sociale domein nodig.

In de nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas, die in juli 2023 is verschenen, worden handvatten gegeven voor dit maatwerk.

Uiteraard is ook preventie nodig, dat is een taak van de overheid: zoals aanbod- en prijsmaatregelen om gezond eten de gemakkelijke en aantrekkelijke keuze te maken.

Prof. Dr. Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas en Stress, neemt u op praktische wijze mee door de belangrijkste highlights uit de nieuwe richtlijn.